Elliot  4:e klassaren som kan streama YouTube direkt till hörapparaterna

 "Kolla vad mina hörapparater kan!", Elliot, 10 år, Vimmerby, visar kompisarna i skolan hur hans smarta hörapparater kan styras med en app och streama ljud direkt från YouTube.

Elliot Höglund Blomberg är 10 år gammal, bor utanför Vimmerby och har haft hörapparater sedan fyraårsåldern. Elliots mamma Ida Janse berättar att det var personalen på förskolan som rekommenderade att Elliot skulle kontrollera hörseln, eftersom han ofta var ledsen och hade svårt att följa med i vad som hände runt omkring honom. Hemma hade mamma Ida också haft sina misstankar om samma sak. Misstankarna bekräftades efter ett besök hos Chefsaudionom Regina Paalberg på ÖNH-kliniken vid Västerviks sjukhus. Elliot fick först en hörapparat på det ena örat och senare även på det andra. Livet blev lättare för både Elliot och hans familj och sedan dess har de varit hans trogna följeslagare i vardagen.

Elliot är en fotbollstokig och teknikintresserad 10-åring som bäst gillar idrott och träslöjd i skolan. Varje vecka står två fotbollsträningar och en fotbollsmatch på schemat, och i slöjdsalen håller han på att snickra en hylla till sitt rum. Han går i fjärde klass på Tuna skola, som är en liten skola utanför Vimmerby med integrerad 4-5-6-klass.

Kolla vad mina hörapparater kan
Sedan ett par månader tillbaka har Elliot nya hörapparater. Denna gång sitter ett par Beltone Silk bakom öronen. Elliot drömde om ett par RIE-apparater, som känns lite mindre och inte syns lika mycket. Nu när Elliots öron hade blivit tillräckligt stora och han fick höra om Beltone Silk, som går att koppla ihop med hans iPhone, så var det som om ännu en dröm gick i upplevelse, berättar Ida.
- Plötsligt var Elliot alldeles stolt över sina nya apparater. Han visade upp och demonstrerade dem för kompisarna i skolan och de tyckte att hörapparaterna var coola, fortsätter Ida, som egentligen inte trodde att Elliot skulle komma att använda de nya avancerade funktionerna och möjligheterna i så stor grad. Men så var inte fallet.

- Elliot använder funktionerna mycket, han är särskilt nöjd med restaurangprogrammet och det är jättebra att han själv kan finjustera till exempel volym och brus beroende på omgivningen. Framför allt har vi märkt att han använder hörapparaterna mycket mer nu, även hemma. Han får ut så mycket mer av tillvaron. Han behöver inte fråga om och vi behöver inte tjata om att han ska ta på dem. Vi kan se på TV tillsammans igen utan att det måste vara jättehög volym. Det är liksom lite roligare nu! säger Ida med ett skratt.

- Men jag gillar allra mest att kolla på YouTube och få ljudet direkt till hörapparaterna! berättar Elliot precis sådär entusiastiskt som bara en 10-åring kan berätta om YouTube för oss som inte fullt ut förstår fenomenet.

Made for iPhone – en morot för unga

- Både Elliot och jag är jättenöjda, säger Ida. Hon anser att Beltone Silk-apparaterna är lätta att handskas med för henne som förälder, att de är små, snygga och känns gedigna med den stabila batteriluckan. Att hörapparaterna är kompatibla med iPhone, iPad och iPod touch tror Ida Janse kan vara en verklig morot för många barn och tonåringar med hörselnedsättningar. Hon menar att det är väldigt smidigt och ger en otrolig fördel, så att det inte är nödvändigt att åka till hörselkliniken för minsta finjustering.